Σπιτικά Μυστικά

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Μυστικά για τον κήπο και τα φυτά σας

Δείτε πως μπορείτε με μερικά απλά πραγματάκια να φροντίσετε τον κήπο σας!















Μπίρα : Για να ξανακάνετε πράσινο το γκαζόν σας σε σημείο που έχει κιτρινίσει, μπορείτε να το ραντίσετε με μπύρα. Η μπύρα δυναμώνει το γρασίδι και καταπολεμά τους μύκητες.

Υγρό απορρυπαντικό : Για να κρατήσετε τους μύκητες μακρυά από τα λουλούδια σας, φτιάξτε ένα ελαφρύ διάλυμα από νερό και υγρό απορρυπαντικό και ψεκάστε τα φυτά σας. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό με τους πράσινους και τούς μαύρους μύκητες.

Στάχτη και άμμος : Αν θέλετε τα σαλιγκάρια ή οι γυμνοσάλιαγκες να μην πλησιάσουν τα φυτά σας, απλώστε στις ρίζες τους τριγύρω, παχύ στρώμα στάχτης ή άμμου. Δεν θα μπορούν πλέον να σκαρφαλώσουν.

Εφημερίδες : Αν σκοπεύετε να λείψετε δύο εβδομάδες και να δεν έχετε άτομο να φροντίσει τα φυτά σας, μπορείτε να καλύψετε την μπανιέρα σας με βρεγμένες εφημερίδες και να βάλετε πάνω τα φυτά σας, αφού βέβαια τα ποτίσετε καλά. Στην συνέχεια τα ψεκάζετε με νερό και τους βάζετε από πάνω νάιλον σακούλες, προσέχοντας να μην ακουμπάνε τα φύλλα τους.

Λάδι : Για να μην σκουριάσουν τα κηπουρικά σας εργαλεία, αλείψτε τα με λάδι πριν τα αποθηκεύσετε στην αποθήκη.

Ξίδι : Για να αφαιρέσετε τους λεκέδες που δημιουργούνται από την υγρασία στις πήλινες γλάστρες, τρίψτε τοπικά τους λεκέδες με ένα σύρμα μουσκεμένο στο ξίδι.

Ναφθαλίνη :  Αν έχετε γάτα και σας σκάβει τον κήπο, ανοίξτε μερικές τρύπες και βάλτε μέσα ναφθαλίνη.

Σπανάκι : Το νερό από βρασμένο σπανάκι είναι πολύ καλό λίπασμα για τον κήπο σας.

Βότσαλα και κόκκινο πιπέρι : Για να μην πηγαίνουν η γατούλες σας και σας χαλάνε τις γλάστρες, καλύψτε το χώμα με βότσαλα. Αν δεν πιάσει ρίξτε κόκκινο καυτερό πιπέρι γύρω από την γλάστρα.

Εντομοαπωθητικά : Αν θέλετε να προστατεύσετε τον λαχανόκηπο σας από τα έντομα με φυσικό τρόπο είναι πολύ εύκολο και αποτελεσματικό να το πετύχετε, συνδυάζοντας τα φυτά που θα φυτέψετε. Το κρεμμύδι, το πράσο, τα ραπανάκια και το σκόρδο θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από μυρμήγκια, αφίδες, ψύλλους και σκαθάρια αν τα φυτέψετε ανάμεσα στα λαχανικά που θέλετε να προστατέψετε. Η πατάτα και ο αρακάς αν φυτευθούν μαζί, προστατεύονται μεταξύ τους πολύ αποτελεσματικά καθώς αλληλο-απωθούν τα έντομα που τρώνε τα συγκεκριμένα λαχανικά. Αποφύγετε να μεγαλώσετε μαζί λαχανικά της ίδιας οικογένειας. Δεν μεγαλώνουν καλά μαζί.

Κλάδεμα : Για να παραχθούν περισσότερα τριαντάφυλλα στην τριανταφυλλιά σας να την κλαδεύεται αρκετά συχνά.

Γάλα σε σκόνη : Για να διώξετε τις αφίδες από τα τριαντάφυλλα σας, φτιάξε ένα μείγμα από 1/3 φλιτζάνι μέσα σε ένα λίτρο νερό και ψεκάστε την τριανταφυλλιά σας με αυτό. Θα παγιδευτούν η αφίδες μέσα σε αυτό και θα πεθάνουν. Μετά από λίγες εβδομάδες ξεπλύντε το μείγμα με νερό και βάλτε καινούριο.


4 σχόλια:

  1. αυτα τα μυστικά... τα βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα...
    θα χαρώ να τα λέμε κι από εδώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίες συμβουλές! Φτιάχνω τον κήπο μου για να μπορούμε να καθόμαστε την άνοιξη και το καλοκαίρι. Έχω φτιάξει ένα ωραίο σταντ και παρήγγειλα και κάτι ωραία σκαμπό εξωτερικού χώρου από εδώ https://e-metaxakis.com/exoterikos-horos/skampo

    ΑπάντησηΔιαγραφή