Σπιτικά Μυστικά

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Γαριασμένα λευκά

Τα λευκά σας έχασαν το αρχικό λαμπερό τους χρώμα και τώρα σπάτε το κεφάλι σας να βρείτε τρόπο να τα επαναφέρετε στο αρχικό λευκό τους; Δείτε μερικούς τρόπους για να τα επαναφέρετε!












Αν χρησιμοποιείτε συχνά χλωρίνη για να κρατάτε λευκά τα ρούχα σας και να αφαιρείτε τους δύσκολους λεκέδες, μόνο αυτό δεν θα πετύχετε καθώς η συχνή χρήση της χλωρίνης, έχει ως αποτέλεσμα να κιτρινίζει τα λευκά.

Αν λοιπόν έχετε λευκά που έχουν γαριάσει ή λευκά που έχουν χάσει το φωτεινό λευκό τους μπορείτε να κάνετε κάτι από τα παρακάτω :

Το πρώτο που θα δοκιμάσετε είναι φυσικό χυμό από λεμόνι. Είναι ο πιο απλός και φυσικό τρόπος για να δοκιμάσετε αρχικά. Βάλτε 1/4 της κούπας φυσικό χυμό από λεμόνι σε ένα γαλόνι βραστό νερό όσο είναι ακόμα καυτό. Όσο πιο καυτό τόσο το καλύτερο.. Βάλτε μέσα το λευκό σας ρούχο τουλάχιστον για 2 ώρες. Στραγγίξτε και μετά στεγνώστε το στον ήλιο. Αν δεν είστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα, αυξήστε στο διπλάσιο την δόση του λεμονιού ή δοκιμάστε τις παρακάτω λύσεις.





Δοκιμάστε με την σόδα. 500 γραμμάρια σόδα μέσα στην θήκη για ξέβγαλμα.







Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε λευκό ξύδι. Δύο κούπες λευκό ξύδι μέσα σε μισή λεκάνη καυτό νερό. Βάλτε το ρούχο μέσα και αφήστε το για 1 ώρα. Ξεπλύντε και στεγνώστε στον ήλιο.










Δοκιμάστε τον βόρακα. Διαλύστε  δύο κουταλιές της σούπας βόρακα σε 2 κούπες νερό. το ρίχνετε στην θήκη του πλυντηρίου που είναι για το ξέβγαλμα. στεγνώνετε στον ήλιο. Ο βόρακας έχει την ιδιότητα να μαλακώνει το σκληρό νερό και μπορείτε να το χρησιμοποιείτε σε κάθε πλύση με λευκά, για να προλαμβάνετε το γάριασμα των ρούχων σας.




Δοκιμάστε λουλάκι. Μεταφέρει στα ρούχα μια μικρή ιδέα από χρώμα μπλε με αποτέλεσμα να τα κάνει να φαίνονται λευκά. Υπάρχει σε μορφή παστίλια, υγρού και σκόνης. Η δοσολογία είναι περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού κοφτή. Αν η πλύση είναι μεγάλη κάντε την κούλουμη. Αν έχετε ένα ρούχο δοκιμάστε σε μια λεκανίτσα με ζεστό νερό και μισή κουταλιά του γλυκού κοφτή. Θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ.




Τι να κάνετε για να αποφύγετε το γάριασμα.


Να πλένετε τα λευκά σας σε καυτό νερό. Το καυτό νερό κρατάει τα ρούχα πιο λαμπερά και λευκά καθώς αφαιρεί τον περισσότερο δυνατό ιδρώτα και την βρωμιά! Προσέξτε βέβαια τα ρούχα σας να αντέχουν την θερμοκρασία για να μην έχετε ατυχήματα με την συρρίκνωση των ρούχων. Διαβάζετε πάντα τις ταμπελίτσες.

Να βάζετε πάντα μια κουταλιά της σούπας βόρακα.  Πριν βάλετε μέσα στο πλυντήριο τα ρούχα , ρίξτε μια κουταλιά της σούπας βόρακα και από πάνω βάλτε τα ρούχα. Ο βόροκας είναι απίστευτα αποτελεσματικός μετά λευκά και αν το βάζετε σε κάθε πλύση πολύ δύσκολα θα γαριάσουν.

Στέγνωνα στον ήλιο. Ο συνδυασμός ήλιου και βόρακα αφήνει πολύ λαμπερά αποτελέσματα!

8 σχόλια:

  1. Euxaristw polu paidia gia to tip auto pou sas eixa zitisei prin liges meres.....!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το καναμε και αν;aρτηση για να το βρούν και άλλοι που το χρειάζονται. Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έπειτα από το πλύσιμο μιας λευκής μπλούζας με χλωρίνη στα σημεία που ήταν αρχικά οι λεκέδες έχουν μείνει γκρίζες σκιές σε μεγαλύτερες επιφάνειες από τους αρχικούς λεκέδες μπορούμε να κάνουμε κάτι για να σώσουμε το ρούχο , σας ευχαριστώ εκ των προτέρων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε ή φίλη μας, αν δοκίμασες όλα τα παραπάνω και δεν είδες κανένα αποτέλεσμα, Ξαναδοκίμασε συνδιάζοντας 1 με 2 τρόπους από τα παραπάνω!Σε κάθε περίπτωση να έχεις καυτό νερό! Ειμαι σίγουρη οτι κάτι από τα παραπάνω θα σε βοηθήσει!Αν πάλι δεν δεις αποτέλεσμα ξαναδοκίμασε μαζί με χλωρίνη. Περιμένουμε να μας πεις αποτελέσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επίσης μπορείς να φτιάξεις μια πάστα από ζεστό νερό και σόδα ή βόρακα και να την αφίσεις πάνω στο σημείο για 10 λεπτα και μετά να τρίψεις καλά το σημείο. Μπορείς να το μουσκέψεις με ξύδι και να το αφήσεις για λίγα λεπτα και μετά πάλι τρίψιμο. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με το λεμόνι! Στο τέλος βάλτο στο πλυντηριο και πλήνε το σε υψηλή θερμοκρασία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εβαλα τοπικα χλωρινη στην ασπρη στολη μου και κιτρινησε μπορω να αφαιρεσω την κιτρινηλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ζητώ βοήθεια για να καθαρίσω ασπρόρουχα (σεντόνια κλπ.) με κιτρινίλες από το χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. έχω πολύ ωραίες χειροποίητες κουβέρτες με βελονάκι από τη μητέρα μου και από τη γιαγιά που έχουν κιτρινισει και έχουν κάποιους λεκέδες από εκεί που ακουμπούσαν τα χαρτάκια για το σκώρο... πως να τα καθαρίσω.. με λεμόνι και ξύδι ή κάτι άλλο??? εν τω μεταξύ πως μπορώ να τα πλύνω με καυτό νερό??? η μία χειροποίητη είναι πλεγμένη με πολύ ψηλό άσπρο μαλλάκι... φοβάμαι πολύ μην της χαλάσω... ευχαριστώ πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή