Σπιτικά Μυστικά

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Μούχλα στα ρούχα

Η μούχλα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που ζει σε θερμά και υγρά μέρη και είναι επικίνδυνη για την υγεία μας. Αν τα ρούχα σας αποκτήσουν μούχλα το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να δράσετε αμέσως, γιατί όσο περισσότερο μείνει στο ύφασμα,
τόσο πιο γρήγορα θα τα
αποδυναμώσει και θα τα σαπίσει.
Δείτε τρόπους που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από αυτήν!






Αν έχετε ένα ύφασμα με μούχλα το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να δείτε αν υπάρχει κίνδυνος να σας ξεβάψει το ρούχο κατά την διαδικασία καθαρισμού. Πάρτε ένα πανάκι λευκό και με λίγο νερό τρίψτε το ύφασμα. Αν δεν ξεβάψει τότε μπορείτε να προχωρήσετε με το καθάρισμα του ρούχου σας.






  • Φτιάξτε ένα μείγμα από 1 κούπα βουτυρόγαλα και 1 γαλόνι από κρύο νερό. Μουλιάστε το ρούχο ή το ύφασμα σας κατά την διάρκεια της νύχτας μέσα σε αυτό. Την επόμενη μέρα βάλτε το κανονικά στο πλυντήριο με κρύο νερό και τo απορρυπαντικό σας. Λογικά η μούχλα θα έχει φύγει.

  • Παρατηρήσατε μούχλα στα ρούχα αφού ξεχάσατε να τα απλώσετε ή να τα βάλετε στο στεγνωτήριο; Μπορείτε να φτιάξετε ένα μείγμα από 1/4  φλιτζάνι αλάτι, ένα 1/4 χυμό λεμονιού και 1 ποτήρι ζεστό νερό. Φτιάξτε μια πηχτή κρέμα από αυτά τα συστατικά και βάλτε την στο ύφασμα. Τρίψτε με την κρέμα στα σημεία που εμφανίστηκε η μούχλα και αφήστε τα με την κρέμα για μισή ώρα. Τέλος ξαναπλύντε τα στο πλυντήριο κανονικά.

  •  Για να αφαιρείτε τους δύσκολους λεκέδες από τα ρούχα σας μπορείτε να φτιάξετε ένα μείγμα από 1/2 φλιτζάνι οινόπνευμα, 1 κουταλιά της σούπας υγρό απορρυπαντικό για τα ρούχα και 3 φλιτζάνια νερό. Βάλτε τα όλα μαζί σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ανακινήστε για να ανακατευτούν καλά. Ψεκάστε τους λεκέδες τοπικά πριν την κανονική πλύση στο πλυντήριο. Αυτό το διάλυμα είναι επίσης αποτελεσματικό για να κρατήσει μακρυά την  μούχλα στης κουρτίνες του μπάνιου σας.
  • Αν το ύφασμα σας είναι λευκό τότε το πιο αποτελεσματικό όπλο κατά της μούχλας είναι η χλωρίνη. Βάλτε 1, 1/2 φλιτζάνια χλωρίνη σε 2 λίτρα νερό και αφήστε το ρούχο να μουλιάσει μέσα για 10 λεπτά περίπου. Ξεπλύντε με κρύο νερό και βάλτε το στο πλυντήριο κανονικά πλένοντας με κρύο νερό και το απορρυπαντικό σας.


Ότι και αν εφαρμόσετε από τα παραπάνω να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς τα μόρια της μούχλας εξαπλώνονται εύκολα. Καλύτερα καθαρίστε τα ρούχα σας εκτός σπιτιού και μετά αφήστε τα να στεγνώσουν στον ήλιο. Ο ήλιος σε συνδυασμό με την ζέστη βοηθάει αποτελεσματικά στην εξόντωση της μούχλας.




6 σχόλια: