Σπιτικά Μυστικά

Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012

Πως να κάνετε σωστή και καλή απόψυξη

Σίγουρα σε κανέναν δεν αρέσει να κάνει απόψυξη στην κατάψυξη, αλλά μερικές φορές πρέπει να την κάνουμε. Τα σημερινά ψυγεία έχουν σύστημα απόψυξης αλλά υπάρχει ένα μεγάλο μειονέκτημα.Το σύστημα απόψυξης αυξάνει την θερμοκρασία του καταψύκτη για να λιώσει ο πάγος, αλλά ταυτόχρονα ξεπαγώνουν τα φαγητά σας και αλλοιώνονται. Το καλύτερο λοιπόν είναι, να έχετε έναν κλασσικό καταψύκτη και να κάνετε την απόψυξη μόνοι σας, όποτε χρειαστεί.

Το κλειδί για να αποφύγετε τον σχηματισμό πάγου είναι να έχετε καλό σφράγισμα στην πόρτα. Η υγρασία που θα εισχωρήσει μέσα στον καταψύκτη, στερεοποιείται και δημιουργεί τον πάγο. Αν ή πόρτα είναι καλά σφραγισμένη εμποδίζεται η είσοδος στην υγρασία.


Για να αποψύξετε λοιπόν σωστά και αποτελεσματικά την κατάψυξη, κάντε τα εξής βήματα:

  • Εφοδιαστείτε με πετσέτες και πανιά. Βάλτε τις πετσέτες μέσα στα ράφια,στον πάτο της κατάψυξης και στο πάτωμα για να απορροφήσουν τα νερά που θα λιώσουν από τον πάγο. Αν δεν έχει ο καταψύκτης δικό του δοχείο για να πέφτουν τα νερά, βάλτε ένα ταψί μπροστά του και αδειάζετε το, κάθε φορά που γεμίζει ή σε κουβά ή στον νεροχύτη. 
  • Αφαιρέστε τα φαγητά. Βάλτε τα φαγητά σας στο ψυγείο, σε ένα ψυγειάκι χειρός ή αν είναι χειμώνας, βγάλτε έξω.
  • Κλείστε το ρεύμα. Βεβαιωθείτε ότι το ρεύμα είναι κλειστό και δεν κινδυνεύετε να πάθετε ηλεκτροπληξία, καθώς ό πάγος θα ξεπαγώνει και το νερό θα τρέχει προς το μέρος σας, όσο εσείς θα καθαρίζετε τον καταψύκτη.
  • Βοηθήστε τον πάγο να λιώσει ή απλώς περιμένετε. Αν ο πάγος είναι λίγος αφήστε τον να λιώσει μόνος του. Αν όμως βιάζεστε, υπάρχουν κάποιοι τρόποι να βοηθήσετε τον πάγο να ξεπαγώσει πιο γρήγορα. 1 Βράστε νερό και ρίξτε το στον πάγο. 2 Με επιφύλαξη σας προτείνουμε να λιώσετε τον πάγο με πιστολάκι χειρός. Αν το δοκιμάσετε βεβαιωθείτε ότι δεν θα έρθει σε επαφή με τα νερά. 3 Βαλτέ έναν ανεμιστήρα να φυσάει προς την είσοδο της κατάψυξης Βοηθάει τον αέρα να ανακυκλώνεται και έτσι θα λιώσουν πιο γρήγορα οι πάγοι.
  • Καθαρίστε. Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο απορρυπαντικό ή 3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα με 1/4 νερό, για να καθαρίσετε απαλά την κατάψυξη, πριν βάλετε μέσα τα φαγητά σας. Μερικοί προτείνουν να αλείψετε την κατάψυξη με λάδι αλλά ή αλήθεια είναι πως το λάδι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα ταγκίσει και δεν θα είναι αποτελεσματικό την επόμενη φορά που θα κάνετε απόψυξη.
  • Ανάψτε το ρεύμα και αφήστε την κατάψυξη να κρυώσει. Σιγουρευτείτε ότι έχετε στεγνώσει καλά την κατάψυξη πριν την ανάψετε, διαφορετικά θα αρχίσει πάλι να σχηματίζεται πάγος πριν καν βάλετε φαγητά μέσα στην κατάψυξη. Ανάψτε την κατάψυξη και αφήστε την για μια ώρα να παγώνει σε θερμοκρασία 0C με -10C, πριν βάλτε μέσα φαγητό.
  • Τοποθετήστε μέσα τα τρόφιμα. Για να μην "καίγονται" τα φαγητά σας στην κατάψυξη, φροντίστε να είναι καλά σφραγισμένα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου